Život

VIDEO: Modiglianiho akt sa predal za 157 miliónov dolárov

"Dielo patrí k známej sérii aktov, ktoré Modigliani namaľoval v roku 1917."

TASR, 20. mája 2018 10:00
Na snímke akt s názvom Nu couché (sur le côté gauche) - Ležiaci akt (na ľavom boku) talianskeho maliara Amedea Modiglianiho. Foto: TASR/AP
Za 157 miliónov dolárov sa predal v pondelok večer v New Yorku obraz talianskeho maliara Amedea Modiglianiho. Stal sa tak vôbec najdrahšou položkou, akú kedy vydražila aukčná sieň Sotheby's, informovala agentúra DPA.

Akt s názvom Nu couché (sur le côté gauche) - Ležiaci akt (na ľavom boku) - sa vydražil na predajnej akcii impresionistického a moderného umenia.

Najväčšia práca


Na obraze je zozadu zachytená nahá žena, ktorá leží na ľavom boku na bielej prikrývke a ponad svoje pravé plece sa díva na pozorovateľa. Obraz je široký 147 centimetrov: ide zároveň o Modiglianiho najväčšiu prácu. Dielo patrí k známej sérii aktov, ktoré Modigliani namaľoval v roku 1917.

"Na svojej debutovej výstave v roku 1917 tieto zmyselné a úchvatné obrazy doslova zastavili premávku a podnietili políciu, aby výstavu zatvorila. Dnes je táto séria uznávaná ako jeden z najvýznamnejších úspechov moderného umenia," uviedla Sotheby's.



Patrí do top päťky


Aukčný dom pôvodne odhadoval, že obraz Nu couché (sur le côté gauche) by sa mohol predať za 150 miliónov dolárov. Suma, za ktorú sa napokon vydražil, z neho podľa hovorcu Sotheby's urobila štvrté celkovo najdrahšie umelecké dielo, aké sa kedy predalo na aukcii.

Dielo je však pritom iba druhým najdrahšie predaným Modiglianim. Celkovo najdrahší obraz tohto talianskeho umelca s názvom Nu couché, patriaci taktiež k zmienenej sérii aktov, predala v roku 2015 konkurenčná newyorská aukčná sieň Christie's za 170 miliónov dolárov galérii Long Museum v Šanghaji.

Komentáre